
 

 
NCAA MEN’S AND WOMEN’S WATER POLO PLAYING RULES  

INTERPRETATIONS AND CLARIFICATIONS 
2024 – 2025  

 
 
 

January 6, 2025 

Approval of Protective Equipment 
 
This clarification updates guidance on Protective Equipment that was issued on January 3, 2023. 
 
Rule 2, Section 4, Article 5 provides as follows regarding the wearing of protective equipment; “A 
player will be permitted to wear a mouth guard, prescription goggles of the type designed 
specifically for contact sports to withstand impact and to decrease the likelihood of injury to the 
eye, a protective plastic face mask prescribed by a physician that closely adheres to the upper face, 
a plastic protective nose guard and other similar protective devices designed to prevent injury 
prescribed by a physician if the institution has written approval from the NCAA secretary-rules 
editor. This letter must be provided to the referees before each game.” 
 
Prior to 2014, approval of protective equipment was obtained from the referees at each game 
during the pre-game inspection. This situation created the potential for inconsistency from game 
to game because the judgement as to whether an article could cause injury to the player wearing 
it or to other players could vary from official to official. 
 
Effective with the 2014-15 and 2015-16 playing rules, approval of protective equipment was made 
the responsibility of the secretary-rules editor. Please note that under the current rules, the referees 
at the game no longer have the authority to approve protective equipment if it has not been 
approved by the secretary-rules editor. 
 
However, if upon inspection the protective equipment is found to be not as described in the 
approval correspondence, the referees do have the authority to require its removal if they judge 
the article to be likely to cause injury to the player wearing it or to other players. 
 
Mouth guards worn inside the mouth or routine use of athletic tape with no underlying supporting 
material do not require prior approval. In all other cases, the following procedure should be 
followed by coaches and/or team athletic trainers to obtain approval of protective equipment: 

• Contact the NCAA Water Polo Secretary-Rules Editor, David Alberstein, at 
albersteind@gmail.com or by text to 559-901-8159. This should be done as early as 
possible before the athlete’s next game. A timely response to game day or next day requests 
cannot be assured. 

• Provide a description of the equipment item and the purpose for which it is to be worn. 

• Provide photographs of the equipment by itself and photographs of the athlete wearing the 
equipment. In the case of a face guard or eye goggles, the photographs should show the 
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athlete wearing the equipment with their water polo cap on. Front and side views should 
be provided. In the case of protective devices for a thumb, finger, or wrist, the photographs 
should show the supportive device that goes under the tape and the device in place and 
taped up as it would be during a game. 

• Respond in a timely manner to any questions from the secretary/editor. 

• Upon approval of the protective equipment, the secretary/editor will issue an email to the 
coaching staff or trainer documenting approval. A copy of the email is to be shown to the 
referees prior to each game. 

 
As a note, approvals are provided only for the current season and must be renewed if an athlete 
intends to wear the same protective equipment in subsequent seasons. The coach and/or team 
athletic trainer must attest each season that the equipment has not been changed relative to the 
previously approved configuration. 
 
Based on experience over the last several seasons, the following guidelines will increase the 
likelihood that a device will be approved for use in a timely manner: 

• Faceguards need to be worn such that the adjustment buckles and excess strap length are 
all tucked under the water polo cap. Ensure that the faceguard fits as close to the face as 
possible to reduce the likelihood that it could be knocked off or that a finger could 
accidentally be caught in it. Ensure that the facemask does not have any sharp edges that 
could injure the player wearing it or another player. 

• Eye goggles need to be designed for contact sports. The goggles need to cover the entire 
orbit of the bone around the eyes to minimize that chance of damage to the eyeball.  
Ordinary swim goggles are not acceptable. 

• Finger or thumb protective devices need to feature an underlying supportive device that is 
flexible and not totally rigid.  It should be as small as possible while remaining effective.  
The tape that holds the supportive device in place needs to cover the entire device such 
that no edges are exposed. 

• The only wrist protective device that has been approved to date is a small, flexible wrist 
pad that fits over the injured area and is held in place by tape that covers the entire device.  
Larger devices that extend from the thumb down to the forearm below the wrist are not 
acceptable. 

• Approval for use of a Q-collar will be provided only for goalkeepers. A request for approval 
of a Q-collar must be accompanied by a letter from the institution’s sports physician 
attesting that the athlete is not subject to any of the contraindications noted in the Food 
and Drug Administration (FDA) authorization for marketing of the Q-collar:  
https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/fda-authorizes-marketing-
novel-device-help-protect-athletes-brains-during-head-impacts 

 
As always, if you have any questions regarding this or other matters of the rules, please feel free 
to contact me at the email address or phone number shown above. 


